Size Mukemmel Gorsel Hafiza Sunacak Bir ‘Hap’ Oldugunu Dusunun…


RGS-14 Proteini


Herhangi bir seye bir kere baktiginizda, omur boyu unutmadiginizi hayal edin… Bir daha asla yol tarifi almadiginizi…
Gunumuzde bir grup bilimadami ozel bir proteini gelistirip “mega gorsel hafiza” saglamanin yollarini ariyor.
Bir grup Ispanyol bilimadami, bilim dunyasina gorsel hafizayi gelistirecek bir maddeye rastlamis olabileceklerini duyurdu. Arastirmacilar bu maddeye, henuz tam olarak cozulmemis gorsel hafizayi arastirirken rastliyorlar. Ve yapilan deneylerin ardindan,  eger gorsel kortekste bulunan RGS-14 denilen proteinin uretimini arttirabilirlerse, hayvanlarin bir kere gordugunu bir daha hic bir zaman unutmayacagini saglayabileceklerini dusunuyorlar.
Farenin gorsel korteksindeki RGS-14 proteininin uretimini arttirmalari sonucunda – normal sartlarda gordugu objeyi sadece 1 saat hatirlayabilen farenin –  gorduklerini 1 ila 2 ay boyunca unutmadigi gozlemlendi.
Arastirmacilar, 6 katmandan olusan, V2 denilen gorsel korteksin bu bolumunun, gorsel hafiza olusturmada gorevli oldugu sonucuna vardi. Eger bu bolge kaldirilirsa farenin gordugu hic birseyi hatirlamayacagi sonucunu da raporlarina eklediler.
Eger bu protein, insanlarin gorsel hafizasini arttirmada rol oynayabilirse, bu durumun sonuclari sarsici olur. Arastirmacilar, sunduklari raporda bu proteinin ayni zamanda genel hafizayi arttirici olarak da gelistirilebilecegini belirttiler.
Fakat bu arastirmada asil ilgi cekenin “mega gorsel hafiza” yaratmak oldugu asikar. Mimarlar, muhendisler ve diger butun gorsel hafiza odakli meslek gruplari ve insanlar yararina muhtesem bir bulus yolda diyebiliriz.
Fotografik hafiza kazanabilir miyiz? Ornegin, bir sayfayi hatirlarken her kelimesini teker teker soyleyebilecek miyiz? Ya da direkt sayfanin fotografini ceken bir hafizaya sahip olup, hatirlarken butun sayfayi gozumuzun onune mi getirecegiz?
Bu sorular hala gizemini koruyor. Fakat bu arastirmanin bu ve bunun gibi bircok soruyu yanitlamada yardimci olacagi kesin gozukuyor.
Ve ben sahsen bu arastirmanin (tabii ki gordukleriniz bir travma degilse) muhtesem oldugunu dusunuyorum.
( io9.com sitesindeki “A Drug That Could Give You Perfect Visual Memory” makaleden cevrilmistir.)
(Translated from “A Drug That Could Give You Perfect Visual Memory” which is written by Annalee Newitz, retrieved from io9.com)

Yorum bırakın